Hvorfor valgte jeg yrkesfag når jeg hadde toppkarakterer?

Hei!

I dag tenkte jeg at jeg kunne fortelle litt om hvordan jeg bestemte meg for å gå yrkesfag. Jeg selv syntes det var vanskelig å måtte velge hva jeg ville gå i 10. klasse. Ikke bare fordi man ikke er sikker på hva man vil jobbe med i fremtiden, men også på grunn av alt presset rundt deg. På en side velger mange det samme som vennene sine, fordi man ikke ønsker å miste dem eller slutte å gå i klasse med dem. På en annen side, har lærere, familie og andre forventninger til hva du skal velge. Men du skal også velge det du ønsker å gå.

Jeg var en toppelev på ungdomsskolen og ble anbefalt av læreren min og velge studiespesialiserende. De fleste i klassen min forventet at jeg skulle gå på «smarting-skolen» (som den ble kalt), fordi alle med toppkarakterer gikk der og endte opp med å studere til å bli lege, kjemiker, forsker og andre realfagsyrker. Alle vennene mine var også veldig flinke på skolen, og søkte studiespesialiserende på denne skolen. Jeg må selv innrømme at jeg gjorde samme feil som mange andre gjorde, og søkte studiespesialiserende på denne skolen, både fordi vennene mine og læreren min mente jeg burde gjøre det.

Søknadsfristen var ute, og tiden gikk. I april innså jeg at jeg hadde valgt feil. Når jeg søkte hadde jeg ikke tenkt et sekund på hva jeg synes var spennende, og hva mine styrker var. Jeg fikk panikk, og satt opp en liste med alle linjene man kunne velge mellom. Deretter krysset jeg ut et og et fag jeg ikke kunne tenkt meg å gå, til jeg satt igjen med «topp-3» linjer jeg kunne tenke meg å gå. Jeg søkte opp hvilke muligheter jeg hadde på de 3 forskjellige linjene, og hva man eventuelt kunne gå ut i læra som. Jeg opplevde ikke å få god veiledning på yrkesvalg av rådgiveren, men skal jeg forvente at rådgiveren kan alt om alle linjer og alle muligheter? Derfor sjekket jeg opp dette selv.

Tilslutt satt jeg igjen med Service og Samferdsel. Det var dette jeg kunne tenke meg å gå. Jeg visste jeg var sterk teoretisk, men ved å gå Service og Samferdsel kunne jeg utvikle de praktiske ferdighetene mine. Jeg så på dette som en større utfordring enn å gå studiespesialisering. Derfor endret jeg søknaden min den ene gangen man kan endre den etter at søknadsfristen er ute. Den dag i dag er jeg glad for at jeg valgte å endre søknaden min og at jeg gikk det jeg faktisk ønsket å gå selv. I ettertid har jeg også sett hvor mye spennende du får delta på av å gå yrkesfag, som jeg aldri hadde hatt muligheten til dersom jeg gikk studiespesialisering - men dette skal jeg skrive mer om en annen dag.

Derfor, er mitt tips først og fremst og ikke velge det andre mener du skal, eller det vennene dine velger. Du kommer ikke til å miste vennene dine selv om du går på en annen linje eller skole enn dem. Husk også at foreldrene dine har gått på skole en helt annen tidsperiode, hvor yrkesfag ikke er likt slik det er i dag. Dette gjør at mange eldre sitter med et feil inntrykk av hva yrkesfag er og mulighetene du får ved å gå dette.

Det viktigste er at du trives, og at du går den linjen du selv ønsker. Du vil aldri lukke noen muligheter uansett hva du velger, og det er viktig å huske at det også er lov å ombestemme seg. Uansett om du velger yrkesfag eller studiespesialisering, er alle veier åpne, og du kan bli hva enn du vil!

 

 

Vil også anbefale dere og melde dere som ambassadører! Det eneste dere trenger å gjøre er å legge ut historier, som f.eks. hvordan dere valgte det faget dere har valgt eller hvordan det er å være lærling på sosiale medier. Om dere velger facebook, instagram eller et annet sosiale medie spiller ingen rolle, det er bare fantasien som setter grenser. Husk å merke alle innleggene deres med #mittyrkesfag #yrkesfagenesår og #yrkesfag for at innleggene kan bli repostet på WorldSkills sin facebook side.

 

Følg WorldSkills på facebook her: https://www.facebook.com/WorldSkillsNorway/ 

Les mer om meg her: https://www.yrkesfag.no/mot-vare-ambassadorer/yrkesfag-ambassador-ann-kristin-birkelund/

Få mer informasjon om yrkesfag her: https://www.yrkesfag.no/

 

Kick Off - Yrkesfagenes år 2018

Hei!

Jeg heter Ann-Kristin, er 18 år gammel og er lærling i kontor- og administrasjonsfaget hos AOF Opplæringskontor. Jeg er en av mange yrkesfag-ambassadører. Dere lurer kanskje på hva en yrkesfag-ambassadør er, og det skal jeg fortelle litt mer om idag.

 

Den 1. februar, dro jeg og Celina opp til Trondheim for å delta på Kick Off for Yrkesfagenes år 2018. Celina er lærling i kontor- og administrasjonsfaget hos Fellesforbundet, som er en av medlemsbedriftene til bedriften jeg jobber i. Vi valgte å dra til Trondheim for å delta på dette, fordi vi brenner for yrkesfag. Yrkesfagenes år 2018 skal sette økt, positivt fokus på yrkesfagene og få flere unge til å søke og gjennomføre denne utdanningen. Dette vil vi være en del av, og vi bestemte oss derfor for å melde oss som ambassadører. En yrkesfag-ambassadør, kan både være en som er lærling, en som har vært lærling, eller en som rett og slett bare brenner for yrkesfag, og har lyst å dele historier om dette. Vi publiserer innlegg på sosiale medier for å kunne dele inspirerende og opplysende historier. 

 

Gjennom denne bloggen, vil jeg at flere skal bli bedre kjent med mulighetene man har med en yrkesfaglig utdanning og hvordan det egentlig er å være en lærling. Jeg kommer til å oppdatere bloggen minst en gang ukentlig, hvor jeg vil legge ut et innlegg som enten handler om noe kult jeg har gjort, noe nytt jeg har lært, hvordan jeg valgte hva jeg gjorde, eller noe annet dere lurer på. Jeg skal også få lagd noen videoblogger, sånn at dere kan se hvordan det faktisk er å være lærling.

 

Jeg håper at denne kampanjen kan være med på å inspirere flere til å velge yrkesfag. Meld dere også gjerne som ambassadører! Det eneste dere trenger å gjøre er å legge ut historier, som f.eks. hvordan dere valgte det faget dere har valgt eller hvordan det er å være lærling på sosiale medier. Om dere velger facebook, instagram eller et annet sosiale medie spiller ingen rolle, det er bare fantasien som setter grenser. Husk å merke alle innleggene deres med #mittyrkesfag #yrkesfagenesår og #yrkesfag for at innleggene kan bli repostet på WorldSkills sin facebook side.

 

Følg WorldSkills på facebook her: https://www.facebook.com/WorldSkillsNorway/ 

Les mer om meg her: https://www.yrkesfag.no/mot-vare-ambassadorer/yrkesfag-ambassador-ann-kristin-birkelund/

Få mer informasjon om yrkesfag her: https://www.yrkesfag.no/

 

 

 

Ny blogg!

Velkommen til blogg.no! :)

Dette er det aller første innlegget i din nye blogg. Her vil du finne nyttig informasjon, enten du er ny som blogger eller har blogget før.

Trenger du litt starthjelp finner du våre hjelpesider her: http://faq.blogg.no/, og vår engasjerte supportavdeling er tilgjengelig (nesten) 24/7.

Bloggen
Ønsker du å gjøre den nye bloggen din litt mer personlig anbefaler vi at du fyller ut profilinfo, laster opp et eget headerbilde og tilpasser designet slik at det passer til deg. Du kan også velge et helt annet design. Vil du bare komme i gang med bloggingen kan du starte et nytt innlegg.

Hashtags
Blogg.no bruker hashtags for å samle innlegg som handler om samme tema. Hashtags gjør det lettere å finne innlegg om akkurat det temaet du søker. Du kan lese mer om hashtags her: http://hashtags.blogg.no/

Andre nyttige sider
Infobloggen: http://info.blogg.no/
Vårt regelverk: http://faq.blogg.no/infosider/retningslinjer.html
Vilkår for bruk (ToS) og integritetspolicy: http://faq.blogg.no/?side=omoss

Nå som du har lest dette innlegget kan du redigere det eller slette det. Vær dog oppmerksom på at det alltid må være minst ett innlegg i bloggen for at den skal fungere - det er for eksempel ikke mulig å redigere designet uten at det finnes innlegg i bloggen.

Når du skal logge inn neste gang kan du gjøre det fra vår forside på http://blogg.no/.

 

Vi håper du vil trives hos oss!

hilsen teamet bak
blogg.no

 

blogg.no | logg inn | hjelp | regelverk | vilkår | om oss | kontakt oss | infobloggen