Hvorfor valgte jeg yrkesfag når jeg hadde toppkarakterer?

Hei!

I dag tenkte jeg at jeg kunne fortelle litt om hvordan jeg bestemte meg for å gå yrkesfag. Jeg selv syntes det var vanskelig å måtte velge hva jeg ville gå i 10. klasse. Ikke bare fordi man ikke er sikker på hva man vil jobbe med i fremtiden, men også på grunn av alt presset rundt deg. På en side velger mange det samme som vennene sine, fordi man ikke ønsker å miste dem eller slutte å gå i klasse med dem. På en annen side, har lærere, familie og andre forventninger til hva du skal velge. Men du skal også velge det du ønsker å gå.

Jeg var en toppelev på ungdomsskolen og ble anbefalt av læreren min og velge studiespesialiserende. De fleste i klassen min forventet at jeg skulle gå på «smarting-skolen» (som den ble kalt), fordi alle med toppkarakterer gikk der og endte opp med å studere til å bli lege, kjemiker, forsker og andre realfagsyrker. Alle vennene mine var også veldig flinke på skolen, og søkte studiespesialiserende på denne skolen. Jeg må selv innrømme at jeg gjorde samme feil som mange andre gjorde, og søkte studiespesialiserende på denne skolen, både fordi vennene mine og læreren min mente jeg burde gjøre det.

Søknadsfristen var ute, og tiden gikk. I april innså jeg at jeg hadde valgt feil. Når jeg søkte hadde jeg ikke tenkt et sekund på hva jeg synes var spennende, og hva mine styrker var. Jeg fikk panikk, og satt opp en liste med alle linjene man kunne velge mellom. Deretter krysset jeg ut et og et fag jeg ikke kunne tenkt meg å gå, til jeg satt igjen med «topp-3» linjer jeg kunne tenke meg å gå. Jeg søkte opp hvilke muligheter jeg hadde på de 3 forskjellige linjene, og hva man eventuelt kunne gå ut i læra som. Jeg opplevde ikke å få god veiledning på yrkesvalg av rådgiveren, men skal jeg forvente at rådgiveren kan alt om alle linjer og alle muligheter? Derfor sjekket jeg opp dette selv.

Tilslutt satt jeg igjen med Service og Samferdsel. Det var dette jeg kunne tenke meg å gå. Jeg visste jeg var sterk teoretisk, men ved å gå Service og Samferdsel kunne jeg utvikle de praktiske ferdighetene mine. Jeg så på dette som en større utfordring enn å gå studiespesialisering. Derfor endret jeg søknaden min den ene gangen man kan endre den etter at søknadsfristen er ute. Den dag i dag er jeg glad for at jeg valgte å endre søknaden min og at jeg gikk det jeg faktisk ønsket å gå selv. I ettertid har jeg også sett hvor mye spennende du får delta på av å gå yrkesfag, som jeg aldri hadde hatt muligheten til dersom jeg gikk studiespesialisering - men dette skal jeg skrive mer om en annen dag.

Derfor, er mitt tips først og fremst og ikke velge det andre mener du skal, eller det vennene dine velger. Du kommer ikke til å miste vennene dine selv om du går på en annen linje eller skole enn dem. Husk også at foreldrene dine har gått på skole en helt annen tidsperiode, hvor yrkesfag ikke er likt slik det er i dag. Dette gjør at mange eldre sitter med et feil inntrykk av hva yrkesfag er og mulighetene du får ved å gå dette.

Det viktigste er at du trives, og at du går den linjen du selv ønsker. Du vil aldri lukke noen muligheter uansett hva du velger, og det er viktig å huske at det også er lov å ombestemme seg. Uansett om du velger yrkesfag eller studiespesialisering, er alle veier åpne, og du kan bli hva enn du vil!

 

 

Vil også anbefale dere og melde dere som ambassadører! Det eneste dere trenger å gjøre er å legge ut historier, som f.eks. hvordan dere valgte det faget dere har valgt eller hvordan det er å være lærling på sosiale medier. Om dere velger facebook, instagram eller et annet sosiale medie spiller ingen rolle, det er bare fantasien som setter grenser. Husk å merke alle innleggene deres med #mittyrkesfag #yrkesfagenesår og #yrkesfag for at innleggene kan bli repostet på WorldSkills sin facebook side.

 

Følg WorldSkills på facebook her: https://www.facebook.com/WorldSkillsNorway/ 

Les mer om meg her: https://www.yrkesfag.no/mot-vare-ambassadorer/yrkesfag-ambassador-ann-kristin-birkelund/

Få mer informasjon om yrkesfag her: https://www.yrkesfag.no/

 

0

Skriv en ny kommentar